Stevia: gevaarlijk of gezond?

Stevia is een natuurlijke zoetstof uit Paraguay. De verse blaadjes zijn 30 tot 45 keer zo zoet als gewone suiker. Naast deze verse variant kun je ook gedroogde en gemalen bladeren, ruw stevia extract of geraffineerd stevia extract gebruiken. Maar is stevia wel gezond? Of net zo gevaarlijk als andere chemische zoetstoffen? Lees het hier!

coca cola life

Herkomst
Indianen gebruiken stevia al ruim 1500 jaar om hun voeding mee te zoeten. Maar pas eind 19e eeuw raakte de westerse wereld geïnteresseerd in het plantje. De blaadjes van de ‘Stevia Rebaudiana Bertoni’ of kortweg stevia-plant bevatten de natuurlijk stof glycoside. De suiker component van glycoside is verantwoordelijk voor de zoete smaak van stevia. De meest gebruikte steviaglycosiden zijn stevioside en rebaudioside A.

Wilde stevia planten groeien in het grensgebied tussen Brazilië en Paraguay. Maar tegenwoordig komt het grootste gedeelte van plantages uit Thailand, China, Centraal Amerika, Israël, Brazilië, Uruguay en Paraguay.

Sinds 14 april 2010 heeft EFSA (European Food Safety Authority) toestemming gegeven om stevia in Europa toe te laten als zoetstof.

Positieve effecten

De meeste onderzoeken zijn gedaan bij de glycosides Stevioside en rebaudioside A. Wat betreft de gezondheidseffecten zit er wel een verschil tussen deze twee.

Stevioside kan een bloeddruk-, bloedsuiker- en insuline verlagend effect hebben. Daarnaast kan het ook een positief effect op het glucosemetabolisme hebben. Dit kan met name nuttig zijn voor de behandeling van diabetes patiënten. Maar niet bij alle onderzoeken kwam dit naar voren. Waarschijnlijk treedt dit effect alleen op bij mensen die van zichzelf al een abnormaal hoge bloeddruk- en bloedsuikerwaarde hebben. Bij rebaudioside A werden in verschillende onderzoeken geen van deze positieve effecten gevonden.

Dus of stevia nou wel of geen uitzonderlijke gezondheidsvoordelen heeft blijft nog even de vraag. Wat wel belangrijk is dat meerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat het veilig is om stevia te gebruiken. Lange termijn onderzoek ontbreekt daarin nog maar in Japan wordt stevia al jaren gebruikt zonder noemenswaardige bijwerkingen. Voor sommige is dit voldoende bewijs om de veiligheid van stevia de onderbouwen.

Let op misleiding!

Veel fabrikanten zetten mooie plaatjes van de stevia plant erop met leuzen als ‘zoet uit de natuur’ terwijl het product maar een minimale hoeveelheid stevia bevat. Vaak is het aangevuld met gewone suiker, andere zoetstoffen of fruitsuikers. Zo heeft coca-cola het nieuwe coca-cola life, gezoet met stevia. Dit bevat inderdaad een percentage stevia, maar daarnaast ook gewoon suiker, zo’n 4 klontjes per glas!

Maar ook als er wel 100% stevia is zit kun je zo je bedenkingen hebben. De witte steviapoeder en het vloeibare stevia extract zijn namelijk ook bewerkt. Dus hoe natuurlijk dit nog is, is maar de vraag!

Betere keus

Als je toch stevia wilt gebruiken kun je beter kiezen voor de groene variant. Dit poeder is verkregen door de stevia blaadjes de drogen en de vermalen. Daarnaast bestaan er ook natuurlijke vloeibare stevia extracten waarbij geen andere vulmiddelen of ongezonde toevoegingen zijn verwerkt. Ik kies voor mijn baksels het liefst voor de vloeibare variant  (bijvoorbeeld van steviahouse) omdat deze in warme vloeistof oplost (het groene poeder niet) en ik er heel weinig van hoef te gebruiken om toch een zoete smaak te krijgen.

Ben je er nog niet helemaal uit of stevia producten wel of niet veilig zijn, maar wil je toch stevia gebruiken, dan kun je ook kiezen om zelf een stevia-plantje te kopen.

In verschillende tuincentra zijn stevia-plantjes te koop (te vinden tussen de kruidenplantjes). De verse blaadjes kun je gebruiken om thee te zoeten. Om het te kunnen gebruiken in gebak en desserts kun je de blaadjes het beste drogen. Dat is behoorlijk tijdrovende klus. Heb je hier zin in en tijd voor, dan is het een hele natuurlijke en gezonde optie! Lees hier hoe je stevia kunt telen.

Vind je dit te veel werk dan kun je natuurlijk ook kiezen voor andere natuurlijke zoetmakers zoals banaan, dadels, gedroogde abrikozen of agave siroop.

Wat vinden jullie van stevia? Gebruiken of in het kast laten staan?

 

 

 

 

 

 

Reacties  

0 #2 Lena 16-02-2015 20:48
Hoi Almie,

Bedankt voor je reactie! Ik denk dat iedereen een beetje zijn eigen mening moet vormen of stevia gezond is of niet. Wat mij betreft kun je de goede varianten (zoals beschreven) met een gerust hart gebruiken.

Kokosbloesemsuiker en palmsuiker vind ik ook een goed alternatief voor geraffineerde suikers.
Succes met bakken!
Citeer
+2 #1 almie 13-02-2015 06:16
Leuk artikel! Je geeft alleen niet echt aan of stevia nu gezond is of niet, alleen dat het waarschijnlijk niet schadelijk is.

Ik wist niet dat er meerdere varianten van stevia waren. Heb me er nooit in verdiept omdat ik de marketing omtrent stevia niet vertrouw en dus heel stevia ontwijk. En terecht zo lees ik.. met coca cola en toegevoegde dingen in witte stevia.

Wat denk je van kokosbloesemsuiker en palmsuiker?
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen